Landingspagina's als motor voor conversie

Dated Sunday January 15, 2012

Tags: seo

Landingspagina's als motor voor conversie

In een website kun je meerdere landingspagina's opnemen. Een landingspagina is een pagina op je website waarmee je heel gericht bezoekers probeert te trekken en tot actie over te laten gaan. Dit bereik je door op een landingspagina twee technieken te laten samenkomen: aan de ene kant moet de pagina op de juiste zoekwoorden gevonden worden. Aan de andere kant moet er een duidelijke call to action op de pagina aanwezig zijn, die naadloos aansluit bij de verwachtingen waarmee bezoekers op de pagina terecht komen. Om beide technieken zo optimaal mogelijk in te kunnen zetten, is het allerbelangrijkste: wat wil je met een landingspagina bereiken?

Doel van de landingspagina - wat moeten je bezoekers doen?

Er zijn veel verschillende doelen waarvoor je een landingspagina kunt inzetten. De grootste fout is echter om te proberen meerdere van deze doelen te combineren in één pagina. Hiermee snij je jezelf twee keer in de vingers: enerzijds zal de vindbaarheid van de landingspagina afnemen. Dit komt omdat er meerdere onderwerpen tegelijk worden besproken en de verhouding tussen de kernwoorden waarop je gevonden wil worden en de totale tekst dus kleiner wordt. Anderzijds zul je de call to action ook moeten verdelen over de verschillende doelen. Dit kan door meerdere call to actions op te nemen, maar dan wordt ook de aandacht van de bezoeker verdeeld. Je kunt er ook voor kiezen om willekeurig voor één van de doelen de call to action te laten zien, maar daarmee sla je de plank mis als een bezoeker voor een ander doel (en dus met een andere verwachting) jouw landingspagina had gevonden.

Samenvattend: kies één helder en duidelijk omkaderd doel en pas dat toe op de vindbaarheid en effectiviteit van je landingspagina.

Vindbaarheid van de landingspagina - hoe vinden je bezoekers de pagina?

Voor de vindbaarheid van je landingspagina pas je dezelfde technieken toe als voor de rest van je website. Zie hiervoor bijvoorbeeld ook onze artikelen: 6 SEO Mythes en Je website aanmelden bij Google Analytics.

Waar je bij een landingspagina nog extra op moet letten, is dat hij niet (te veel) concurreert met andere pagina's op je website of zelfs met je homepage. Bedenk daarom van tevoren wat deze landingspagina onderscheidend maakt van de rest van de bestaande pagina's. Voorbeelden zijn een nieuw product of nieuwe dienst, of iets van tijdelijke aard, bijvoorbeeld een congres of een aanbieding. Ook als je meerdere producten of diensten aanbiedt, kun je daar aparte landingspagina's voor opzetten.

Effectiviteit van de landingspagina - hoe zet je je bezoekers aan tot actie?

Als eerste moet je landingspagina natuurlijk gevonden worden door Google. Om een landingspagina echt effectief te laten zijn, moet hij eigenlijk een top 10 notering in Google hebben. Vervolgens kun je met behulp van Google Analytics inzicht krijgen in hoe goed je landingspagina's aansluit bij de verwachtingen van de bezoekers. Dit zie je aan het zogenaamde 'bouncepercentage' dat je vindt onder Inhoud > Belangrijkste bestemmingspagina's in Google Analytics. Het bouncepercentage geeft aan hoe veel bezoekers na het bezoeken van de landingspagina niet verder gaan op de website. Een goede landingspagina zou een bouncepercentage van tussen de 25% en 50% moeten halen.

Het bouncepercentage kun je ook verlagen door een goede call to action op je website op te nemen. Hiermee motiveer je gebruikers om verder te kijken op je website. Zorg er voor dat de call to action aansluit bij de verwachtingen die de bezoeker heeft op basis van zijn zoekopdracht. Een bezoeker zal jouw landingspagina snel verlaten, als hij gezocht heeft naar "gratis advies" en hij vervolgens een aanbod krijgt om een adviesrapport te mogen ontvangen "voor slechts 100 euro".

terugvorigeoverzichtvolgende