Gouden tips om jouw webwinkel beter te maken

Dated Sunday January 15, 2012

Tags: marketing, website

Gouden tips om jouw webwinkel beter te maken

Webwinkels, ze groeien als kool. Elke dag komen er meer en meer webwinkels bij. Afgelopen jaar steeg de gezamenlijke omzet van al die ondernemingen zelfs tot meer dan 6 miljard euro. Maar hoe ziet een goede webwinkel er eigenlijk uit?

Website 24/7 zet hier de 10 belangrijkste tips op een rij:

1.     Zorg voor goede foto’s en productomschrijvingen in de webwinkel

Niet alleen voor Google, maar ook om vertrouwen te kweken. Wanneer je veel informatie geeft over het betreffende product straal je deskundigheid uit.

2.     Wijk niet af van standaarden en conventies, volg de grote webwinkels

Bezoekers komen op allerlei verschillende webwinkels en zijn Winkelwagengewend geraakt aan bepaalde manieren van items toevoegen aan de winkelwagen en bestellen. Kijk bij andere, succesvolle webwinkels en kopieer gerust de indeling. Wijk hier vooral niet vanaf, dat maakt het voor de bezoeker makkelijker en verbetert uw conversie. Gebruik duidelijke beschrijvende knoppen en gebruik een opvallende kleur voor de winkelwagen.

3.     Houd je aan de juridische verplichtingen

Net zoals voor een gewone winkel, ben je voor een webwinkel ook verplicht om een aantal zaken te vermelden. Zo is het bijvoorbeeld verplicht je registratienummer van de Kamer van Koophandel te vermelden, net als je bedrijfsadres. Zorg ook dat de algemene voorwaarden op orde zijn.

4.     Laat jouw klanten contact opnemen

Veel ondernemers denken dat een e-mailadres of webformulier bij een webwinkel wel afdoende is. Veel bezoekers vinden het echter prettig dat ze de mogelijkheid hebben om te bellen, mocht er iets mis gaan. Een mobiel nummer geeft niet echt vertrouwen, zorg dus voor een vast netnummer of 0900-nummer.

5.     Zorg voor een goede interne zoekmachine binnen de webwinkel

Als klanten weten wat ze willen kopen willen ze dat ook snel kunnen vinden in jouw webwinkel. Daarvoor willen ze niet eerst moeten uitzoeken in welke categorie het product staat. Zorg dus voor een goede interne zoekfunctie, waarmee het juiste product kan worden gevonden. Zorg ervoor dat er niet alleen op tags of productnamen gezocht kan worden, maar ook in de productomschrijving.

6.     Meten is weten

Maak gebruik van Google Analytics om het gedrag van uw bezoekers te kunnen analyseren en steeds weer uw webwinkel verder te verbeteren. Een webwinkel is nooit helemaal af.

7.     Een goede 404 pagina

Een 404-pagina wordt weergegeven als een pagina niet gevonden kan worden. Bijvoorbeeld een product wat niet meer in de webwinkel wordt verkocht. Zie dit niet alleen als iets technisch, maar gebruik het ook als marketing. Dus toon op deze pagina niet alleen een zoekbox, maar laat ook de populairste artikelen zien.

8.     Goede zoekmachine optimalisatie (SEO)

Een webwinkel dient qua structuur dusdanig opgezet te zijn dat Google deze goed kan indexeren. Het is vooral belangrijk dat de productpagina's zo opgezet worden dat Google gemakkelijk kan zien over welke producten het gaat. Neem de titel van uw producten dus op in de titel en URL van uw pagina.
Ook is het belangrijk om de juiste keywords te gebruiken, dus gebruik vooral de term die op internet wordt gebruikt.

9.    Duidelijkheid en betrouwbaarheid

Voordat een bezoeker iets gaat bestellen op uw webwinkel moet hij of zij een bepaald vertrouwen hebben in de webwinkel. Een belangrijk punt hierbij is simpelweg duidelijk zijn over wat de klant kan verwachten. Maak dus geen geheim van of de prijzen inclusief of exclusief BTW zijn, de transportkosten, BTW en betalingsmethoden. Zorg voor een duidelijke vermelding van dit soort gevoelige onderwerpen op elke pagina in uw webwinkel.
Het kan ook helpen om de logo's van partners te vermelden. Voorbeelden zijn TNT post, of Betaal veilig met iDeal.

10.    Een webwinkel is zo goed als zijn producten

De webwinkel kan nog zo goed opgezet zijn, maar uw succes hangt mede af van het product dat u aanbiedt. Biedt u een product aan dat op prijs concurreert, zorg dan voor een concurrerende prijs. Bent u niet de goedkoopste, laat dan duidelijk uw toegevoegde waarde zien van de webwinkel en producten. Welke service biedt je om een hogere prijs te kunnen verantwoorden?

   submit to reddit     

create a mobile website online

Did you know that next to writing blogs we also offer an online tool to create mobile websites online?

Try it now: design your own mobile website

Mobile 24/7 is een online platform van Content Power